Jósikafalva-i vízgyűjtő tó

A Jósikafalva-i vízgyűjtő tó egy mesterséges tó. Az 1970 -1978-as években tervezték és építették meg, helyi anyagok felhasználásával a völgyzáró gátat, amely a Melegszamos vizét tartja vissza, és 225 millió köbméter víz tárolására képes.A tó a Gyalui havasok, a Vigyázó-hegység és a Nagyhavas találkozásánál található.
A régi Jósikafalva lakosait kilakoltatták a falu jelenlegi helyére. Azonban olyan kis roman tanyafalvak, mint Pleş, Bolojești, Dădești, Milioan vagy Giurcuța de Jos, idővel eltűntek. Nyáron, ha a vízszint nagyon csökken, akkor láthatóvá válnak a falusiak által elhagyott házak maradványai a tó fenekén. Legmeghatóbb látványt az egykori Urmanczy gróf támogatásával épült templom romjai nyújtanak.
Adatok:
Terület: 9,8 km2;
Hossza: 13 km
Tengerszinti magassága: 990 m
A Zöld Smaragd Panzió és Jósikafalva közötti távolság 29 km. Kiskalota felé, az 1R országúton, körülbelül 45 perc alatt elérhető autóval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>