Havasrekettyei Menyaszony fátyla vízesés

 Nagy valószínűséggel ez az egyik legszebb útvonal, amelyet egy nap alatt meg lehet tenni, a Zöld Smaragd Panziótól indulva. Mesetájat nyit az Erdélyi szigethegységben. A vízesés Méregjó községben található. Havasrekettye központjában az út jobbra kanyarodik, a Stanciu patak völgyében található úton (erdei út, de bármilyen autóval megtehető). Télen azonban ajánlott azoknak, akiknek nincs elég vezetési tapasztalatuk, helyi szállítást igénybe venni. Körülbelül 6 km után, áthaladva a 10 és 40 m közötti magasságú sziklafalakkal övezett Stanciu-szurdokvölgyön, amelyeken számos hegymászó útvonal van kijelölve, megcsodálhatjuk Erdély egyik legszebb vízesését, a Menyasszony fátylát. A vízesés az Erdélyi szigethegység tájvédelmi területének a határán található, és rendkívüli élményt nyújt nyáron és télen egyaránt az oda látogatóknak. Három szintje van: 5m, 8m és 34m, és a víz úgy terül szét, hogy egy menyasszonyi fátyol látszatát kelti. Innen származik a legenda, miszerint a vízesésen egy menyasszony csúszott le, és fátyla a sziklákon lógott. A vízesés felé vezető úton megcsodálhatják az Incsel-i és a Méregjó-i műemlék templomokat.
A Zöld Smaragd Panzió és a Menyasszony fátyla vízesés közötti távolság 27,3 km. Körülbelül 40 perc alatt megtehető autóval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>